lördag 23 januari 2010

En gammal klassiker...


Det här är ett gammalt beprövat bakverk som har många namn bl.a. vaniljbullar. Jag tycker faktiskt att de här är enklare att baka än vanliga kanelbullar. Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok "Sommarens söta". Ett hett tips att införskaffa!

En sats ger drygt 30 bullar. Ugnen sätter du på 250 grader.
150 g smör
1-1½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
50 g jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl
vaniljkräm till fyllning (men testa gärna med sylt också)

ca 100 g smält smör & 3 dl socker till garnering

Smält smöret och tillsätt mjölk, socker, kardemumma, salt & ägg. Låt vätskan bli 37 grader.
Smula ner jäst i bunke & lös upp den i lite av vätskan.
Tillsätt övriga vätskan & det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Jäs under duk ca 40 minuter.
Knåda degen en stund på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Forma degen till bollar & lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Platta till bollarna & klicka ut önskad fyllning. Nyp ihop till en rund boll & lägg skarven nedåt på plåten. Låt jäsa ca 30 minuter till.
grädda bullarna ca 8 minuter. Pensla med smör och vänd i socker. Lägg de på galler för att kallna.

Tips: jag har testat att frysa sockrade bullar men de blir inte så roliga när de tinat. Om du har tänkt att använda bullarna senare så frys de ogarnerade & garnera precis innan de ska serveras.

Mumsigt blir det....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar