onsdag 17 februari 2010

Äppelmuffins med smuldeg...


Det här är ett recept som jag fått av en kompis. Jag blev helt såld när hon bjöd på dessa läckerheter... Jag gör de i stora muffinsformar (en sats till ca 10 muffins) & då är det en helt perfekt efterrätt. Dessutom äter man nog inte mer än 1 stor muffins efter middagen varför det är lätt att beräkna & göra i förväg. De är klart godast att äta nybakta. Det är ingen hit att frysa in dem med smuldeg på - den blir kladdig i konsistensen när den tinas. Om de bakas dagen innan - värm upp dem lite i ugnen innan de serveras...

Muffinssmet
100 g smält margarin
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
2 äpplen
1 msk socker
1 tsk kanel
2 msk margarin

Smuldeg
75 g margarin
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Skär äpplena i små bitar & stek i margarin, kanel & socker. Låt svalna.
Blanda ihop muffinssmeten & fördela i muffinsformar. Fyll de ungefär till hälften.
Lägg i de karamelliserade äppelbitarna, så mycket du önskar.
Toppa med smuldeg. Ta ganska rejält.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, 200 grader.
Serveras allra bäst ljumma med vaniljvisp eller glass.

Mumsigt.... Lycka till!

1 kommentar:

  1. super goda muffins, sällan smakat så goda!
    rekommenderas verkligen.
    tack så mycket!
    / josefine 17år

    SvaraRadera